Autor: Ugotujcie.pl

Ciasto marchewkowe

[yasr_visitor_votes]

Ciasto marchewkowe to słodkie, wilgotne ciasto, które jest przygotowywane z marchewki, jajek, cukru, oleju, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, kakao, proszku do pieczenia oraz cynamonu.

Poziom trudności: średnie
Przygotowanie: 45 min
Ilość porcji: 4+
Udostępnij

Składniki:

  • 2 średnie marchewki, starte na tarce
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  • W dużej misce wymieszaj startą marchew, jajka, cukier i olej.
  • W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i cynamon.
  • Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy na ciasto.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30-35 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż ciasto będzie gotowe (możesz sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone).
  • Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasto do ostygnięcia.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. bitą śmietaną lub polewą czekoladową.

Dodaj opinie lub zostaw komentarz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *