Autor: Ugotujcie.pl

Kotlety dietetyczne z ciecierzycy

[yasr_visitor_votes]

Kotlety dietetyczne to świetny sposób na zdrowy i pożywny posiłek. Te kotlety są bezglutenowe, wegetariańskie i pełne białka i błonnika. Można je także przygotować z innych rodzajów ziaren lub fasoli zamiast ciecierzycy.

Poziom trudności: średnie
Przygotowanie: 90 min
Ilość porcji: 4+
Udostępnij

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy, odcedzona i osuszona
  • 1/4 szklanki startego sera feta
  • 1/4 szklanki startego sera parmezan
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/4 szklanki natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mąki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • W misce zmiksuj ciecierzycę na puree.
  • Dodaj do ciecierzycy starty ser feta, parmezan, czosnek, natkę pietruszki, jajko, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj do połączenia składników.
  • Formuj kotlety o średnicy ok 4 cm, grubości 1 cm.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.
  • Podawaj z ulubionymi warzywami lub sałatką.

Dodaj opinie lub zostaw komentarz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *