Autor: Ugotujcie.pl

Pasta z wątróbki

[yasr_visitor_votes]

Pasta z wątróbki to danie kuchni włoskiej, które przygotowuje się z drobiowej wątróbki, warzyw i śmietany. Wszystko jest smażone i gotowane razem, a następnie blendowane na gładką masę, którą można podać z ulubionym rodzajem makaronu. Danie jest bogate w białko, witaminy i minerały, a jego intensywny smak i kremowa konsystencja przypadną do gustu wielu smakoszom.

Poziom trudności: średnie
Przygotowanie: 45 min
Ilość porcji: 4+
Białko:  25 g
Węglowodany:  4 g, w tym cukry: 1 g
Tłuszcze:  15 g
Udostępnij

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 l bulionu
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać masło i dodać cebulę, czosnek i warzywa. Smażyć aż się zeszklą.
  • Dodać wątróbkę i smażyć ją przez kilka minut, aż się zrumieni.
  • Dolać wino i gotować aż prawie całkowicie odparuje.
  • Dodać mąkę i wymieszać. Wlać bulion i gotować na średnim ogniu przez 15-20 minut.
  • Dodać śmietanę i natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Podawać na ciepło z ulubionym rodzajem makaronu.

Dodaj opinie lub zostaw komentarz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *