Autor: Ugotujcie.pl

Placki ziemniaczane

[yasr_visitor_votes]

Placki ziemniaczane to popularna potrawa kuchni polskiej i europejskiej. Są to placki zrobione z startych, ugotowanych ziemniaków, jajek, mąki i przypraw.

Poziom trudności: średnie
Przygotowanie: 45 min
Ilość porcji: 2
Udostępnij

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Dodać jajka, mąkę, sól i pieprz do ziemniaków i dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej.
  • Na rozgrzany olej nałożyć łyżką ciasta i smażyć na złoty kolor z obu stron.
  • Usmażone placki odłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Dodaj opinie lub zostaw komentarz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *